fredag, oktober 19, 2007

moraliserande artiklar DN-trend som oroar även 31-åringar

"Halvnakna tjejer festtrend som oroar även ungdomar."

Min gissning är att det finns massor av tjejer som klär sig utmanande för att de behöver bekräftelse. Min gissning är också att det finns massor av tjejer som klär sig utmanande för att de inte får. Just för att DN skriver moraliserande artiklar om "oroande trender med halvnakna tjejer" som "inte egentligen tycker och tänker det de ger uttryck för". Att man placerat artikeln ovan tillsammans med artiklar om Stureplansprofilerna är dessutom märkligt. Om man nu skriver spaltmeter om det förkastliga i att i rättegångssalar och förhör dra stora växlar på minimal klädsel i våldtäktsfall kanske man ska undvika den hållningen bland de egna skribenterna och på de egna sidorna. Och att inte någon ställer följdfrågan varför? när någon säger det är verkligen kränkande för en tjej att gå på fest i bara hotpants säger mer om synen på kvinnor, deras sexualitet och kroppar än ganska mycket annat. Och självklart, också synen på män och deras sexualitet.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Håller fullständigt med. Kombinationen av de två artiklarna blir ju en motsägelse av "oroande" karaktär, för att använda deras egna ord.

Jag ska fan kunna gå in halvnäck på en fest utan att för den skull vara rädd för att bli påhoppad (om det inte är det jag vill, vill säga)! Allt är upp till mig. Och dig.

Hoppas det är ok om jag länkar till din blogg?

Trevlig helg!
/Nina

CrimsonAnna sa...

Läste en gång en artikel om slöjan och en kvinna där sade ungefär "borde inte männen ha skygglappar om de har problem att hålla sig lugna?"

Tycker det kan behöva tänkas på av västerlandets kilalr med.

Anonym sa...

Det är en märklig syn på båda könen. Det är märklig att folk fortfarande har synen på att tjejer ska vara sexiga och snygga samtidigt som att de inte får känna sig snygga och sexiga. Och killar är bara kåta penisar med bara en sak i tanken som ser tjejer bara som objekt.

Om det ständigt sägs att det är så här det är så blir det aldrig någon förändring. DN skapar debatt men sätter en hemsk konservativ stämpel på den.

Emma sa...

Nina: Riktigt oroande! Tack för länkningen & trevlig helg själv!

Crimsonanna: Ja, att ställa en fråga som "Diskuteras konsekvenserna av att klä sig utmanande?" år 2007 käns inte helt hundra. Att lägga allt på tjejerna.... Morr.

Daniel: Absolut! Jag rättade till lite i inlägget så att det framkom att det såklart gäller även synen på män. Det är så lätt att hamna i fällan att man bara skriver om kvinnosynen....

Anonym sa...

Jag bara funderar... vem ar det egentligen som bestammer vad som ar en "forlegad" syn pa konsroller?
Dagens Nyheter, forstas!

Anonym sa...

Är det bara jag som håller med artikeln någorlunda. Självklart ska tjejer få klä sig hur dom vill, inget snack om saken.
Men fester där fjortonåriga glickor förväntas vara klädda i hotpants, och killar i jeans/skjorta, har inte så mycket med flickors frihet att kläs sig att göra, som ett utslag av det hetsande grupptryck som även brukar dyka upp på insparker, och som yttrar sig bland annati en press på flickor att klä av sig i trosor med tejpbitar på bröstvårtorna och vara med i "sexighetstävlingar" till killarnas nöje.

Det är väl för tusan värt att uppmärksamma och fundera över?

Emma sa...

Det finns oerhört många saker i samhället som är helt åt helvete när det kommer till jämställdhet. Men jo, i det här fallet och många andra tycker jag att det handlar om flickors rätt att klä sig exakt hur de vill. Vad andra har för syn på de kvinnorna som har lite kläder på sig är upp till dem, inte till flickorna. Det är vi andra som ska förändra vår attityd till vad deras klädsel "betyder" inte de som ska förändra sin klädsel. Lite hud=lite makt brukar det ju heta. Men få ifrågasätter VARFÖR det egentligen är så. VARFÖR är det dåligt att flickorna har lite kläder på sig? Varifrån kommer den kopplingen? Och varför?

Emma sa...

Haha, jag menade givetvis mycket hud=lite makt.

rolfner sa...

Hur många småtjejer klär sig knappt alls för att de själva vill och tycker det är fint och inte för att få uppmärksamhet från killar. Om de nu är hetero vill säga.

Unga tjejer som dansar sexigt och har lärt sig blicken och trutet med munnen och rumpen, har ingen jävla aning om vad de kan locka fram. De vill synas, vara attraktiva, få uppmärksamhet, bekräftelse, vill att killarna ska bli kåta på dem till och med, gå och tråna. Men sen kanske de inte vill mer.

Unga killar har hormoner dansande i hela systemet och så länge vi inte gör nåt åt DET, lär det alltid vara förenat med risker att spela ut sin sexighet framför nosen på dem. För så vitt jag vet - förstår väldigt få unga killar att tjejen bara vill det jag skrev ovan och inte mer. Han tror att hon vill ha sex - för så ser det ut. Det kanske hon vill också, men inte med vem som helst oftast...

Bara min åsikt.

Sen får alla göra som de vill.

Emma sa...

Efter vad jag minns hade jag också hormoner dansandes runt i hela systemet. Och om nu lättkklädda tjejer lockar fram något hos killar så är det väl 1) inte deras problem utan killarnas och 2) OM det nu är så att unga killar har så svårt att förstå vad en tjej vill/inte vill så är det väl deras beteende som ska förändras, inte tjejernas klädsel?

Anonym sa...

En av de som ställde upp på intervjun, Isabella Löwengrip, är också en relativt känd bloggare . I hennes blogg (blondinbella) kan man läsa att DN ringde upp henne för att det ville göra en artikel om "festkultur och könsroller bland innerstadens ungdomar". Det är inressant hur DN väljder sina intervjuoffer samt att Löwengrip var så mån om att i intervjun "ta avstånd" från den sortens festande när bloggen visar att hon själv nog gärna festar runt i lite mer vågad utstyrsel ibland . DN-grejen finns på hennes blogg blondinbella i oktoberarkivet för den som är intresserad.

rolfner sa...

Emma: Ja. Jag håller helt med dig. Så BÖR det vara. Men tyvärr är inte verkligheten som den borde alltid. Det blir liksom lätt tjejernas problem. Ändå. Jag lägger inga moraliska aspekter på detta alls, säger bara som jag uppfattar att det är.

Emma sa...

Jemy: Tack för tipset! Ska kolla in och läsa där.

Monica: Men om vi bara lever efter det som ÄR, BLIR det ju inte heller annorlunda.

Byggaren sa...

Vad ska man göra åt att unga killar har hormoner som dansar runt i blodet? Medicinera?

Anonym sa...

Byggaren: Samma sak som man har gjort åt tjejer som har hormoner dansandes runt i blodet. Man lär dem behärska sig. Fy fan vad man som tjej har lärt sig behärska sig, fast man bara ville kasta sig över de snygga jämnåriga tonårspojkarna. Skulle killarna också riskera horrykte skulle de nog inte ha några problem att hålla hormonerna i schack.

Byggaren sa...

Lisa: Så medicinen mot ett sjukt kvinnoideal är att stipulera ett sjukt mansideal. Två fel blir ett rätt?

Jag ser inte varför någon ska behöva göra något åt sina dansande hormoner så länge som man inte skadar andra. Om killar och tjejer vill ha/ge uppskattning så låt dem göra det. Gillar du det inte så titta bort. Om du tror att fler hämningar ger färre antal våldtäkter eller färre antal horgliringar så får du gärna visa på det sambandet. Tills dess fortsätter i alla fall jag att glädjas åt alla hormoner.

Hämningar är så...viktorianskt.