tisdag, oktober 30, 2007

Jag - en liten blöt fläck

Nyss hemkommen efter att ha föreläst om sex på film för ett gäng lärare och pedagoger på Svenska Mässan i Göteborg. Tänk att man kan bli så trött av att prata i en och en halv timme framför folk. Det är lustigt att även om jag numera vet att jag aldrig är så dålig som jag själv tycker precis efteråt känns det inte riktigt så. Men, det syns tydligen inte ens när jag är så nervös i några sekunder att det enda jag hör är blodet som susar runt i öronen, och har så mycket adrenalin i kroppen att det känns som om rösten skakar och näsvingarna typ... fladdrar så att jag knappt ser något. Jaja. Det tar bara en timme eller två så blir man lite snällare mot sig själv igen. Jag kan inte fatta hur komiker och skådespelare orkar utsätta sig för sånt här varje kväll.

Nu, uppmuntring of self med omläsningen av min smutsiga och hundörade Catcher in the Rye. Jag hade nästan glömt bort hur jävla bra den är.

--

Halloweena med en intervju med the sultan of scare, John Carpenter.

8 kommentarer:

Johan Ahlin sa...

Varför inte testa betablockare, helt vanlig blodtrycksmedicin, fungerar utmärkt mot rampfeber.

Anonym sa...

Hade en lärare med förflutet som journalist som berättade att när hon en gång skulle intervjua Tito Beltrán och kom till dennes loge, där dom stämt träff innan föreställningen, så fanns han inte där! Det enda hon kunde höra var ett par stön bakom soffan, när hon kikade över kanten så låg Tito på golvet och gjorde armhävningar för att rent fysiskt jobba bort sin scenskräck.

Aumua sa...

Oi! Emma, you jobo! Fick precis veta att Wes kommer till stan. Självklart är biljetterna slut och jag är desperat. Har du någon som helst aning om hur jag kanske kan lura till mig någon eller några? Jag är villig att slänga upp grova pengar.

Anonym sa...

Sultan of scare, que?! det var ju liksom ett tag sedan.

Emma sa...

Johan: Jag har faktiskt aldrig provat betablockerare - och har egentligen aldrig ens träffat någon som gjort det tror jag. Har du provat? Är det bra?

Anders: Hmmm. Kanske något jag skulle prva. Tyvärr orkar jag numera bara ungefär två armhävningar, så jag vet inte i vilken mån det skulle fungera.

Rikard: Oj, nej - jag har ingen aning faktiskt... Men lycka till!

Anonym: Jovisst, men still.

Konsultpappan sa...

Allt som tar bort udden, tar bort det du behöver för att göra en bra prestation.

Jag kör workshops och grupper för 5-300 pers. ca 150 gånger om året. Nervositeten de första sekunderna kommer man inte ifrån, och det är viktigt att alltid behålla den nerven.

Snarare handlar det om att acceptera spänningen och hitta ett sätt att förhålla sig till den utan att gå under.

Jag lyssnar ofta på ståuppare i iPoden, eller ser på en ståuppshow typ Eddie Murphys "Raw" på iPoden sista halvtimmen innan jag går upp på scenen. Det sätter kroppen och hjärnan i en rätt skön stämning som är fylld av energi.

Ett par kollegor lyssnar på Café del Mar för at komma i rätt stämning.

Hitta det som får dig i rätt performance mood... men trubba inte av några oros- eller stresskänslor. ;)

Johan Ahlin sa...

Konsultpappan; Allt det du säger stämmer, men, fungerar inte alltid och då kan man faktiskt ha en plan B.

Emma; Betablockare är väldigt harmlösa i de små doser man får utskrivet för rampfeber, nästan lite som placebo. Det jag har märkt är att darret i knäna och muntorrheten blir mer hanterbart. Nervositeten finns fortfarande kvar trots betablockerare. Snacka med husdoktorn, de fattar.

Emma sa...

Konsultpappan: Jag tror att det var det som hände nu när jag var i Gbg, istället för att uppleva stressen och nervositeten INNAN, som jag brukar - var jag lite väl kaxig och cool. Så, iställer slog det till UNDER TIDEN. Ahhh. Tack för tipset!

Johan: Hmm, får se om jag provar - men tusen tack för tipset!