måndag, oktober 24, 2011

kulturlogg v. 38 - 42

Har slarvat med kulturloggandet, så det här får bli en extraspecialräsersnabb omgång. (Förstår att ni inte suttit med fingret på refreshknappen och väntat på en kulturlogg, men ja, jag gillar själv snabba tips och otips - och hoppas att jag kanske kan hjälpa någon att hitta något de annars inte hade sett eller läst. Plus att kulturloggandet är ett utmärkt sätt för fantasilösa, twitterberoende latmaskar att blogga åtminstone lite grann.) Here goes:


FANTASTISKT!


Sista skrattet Såg den med livemusik av Matti Bye på Cinemateket - och det var så bra att jag satt och bölade. Vilken film! Vilka ansikten! Vilket bildberättande!MYCKET BRA


Pina Se recension.

Contagion Se recension.

Monsters Hade helt flugit under min radar, men vilken pärla! Riktigt fint spel, snygg, imponerande på de flesta sätt.BRA


Friday Night Lights
Såg färdigt de sista avsnitten av säsong 5 först nu, och även om det aldrig blev lika fantastiskt som i första säsongen igen var det med lite sorg jag sa hej då till coach och Tami och Matt och... Men mest saknade jag kanske Lyla Garrity ändå.

A new leaf Några hysteriskt roliga scener med lite mossigheter emellan. Blev sugen på att se mer Elaine May!

En dåre fri (bok) Psykisk ohälsa inifrån. Intressant, och strösslad med humor och små briljanta meningar.

Bobby Fischer against the world Gripande livsöde, helt klart.OK


Killer of sheep Hade höga förväntningar, och framför allt, helt andra förväntningar. Kanske av ingen annan anledning än att stillbilden i Cinemateket-katalogen fått mig att tänka svart Gummo? Om man ska summera tycker jag nog likadant som killen jag tjuvlyssnade på i kön på väg ut från visningen: "Jag gillade scenerna som var utomhus. Det som var inomhus var inte alls lika bra." (Och den där dansscenen Hynek Pallas beskrev så fint tyckte jag mest kändes som en naglar-på-rygg-sexscen ur Shaft.)

Everything must go ...som fått den alldeles jättedåliga "svenska" titeln Neighbor for sale. Hade några roliga scener, annars oväntat lite komedi och lite för enkelt. Men ja, sevärd ändå.

Gasland Sevärd och intressant, absolut - men jag börjar tröttna på formen Snubbe med humor/patos/samma berättarröst och berättarmelodi reser runt och avslöjar korrupta storbolag.

The winning season Formulär 1 A-mässiga achievementfilmer går alltid hem.

The company men Ganska oklyschig trots klichéerna. Riktigt fint spel från de flest inblandade, dessutom.

Heaven can wait Söt.

Conan O'Brien can't stop Är väl egentligen sådär som dokumentär, men Conan är kul och man får en liten inblick i turnélivet I guess.

I am number four Underhållande tonårsaction!

Sons of perdition Förra veckans Dox-film, om tonårskillar som flytt ur sekt. Finns flera paralleller till Devil's playground som bl a finns att se på Voddler.


NJÄ


Let me in Var väl inte dålig direkt, men inte så bra heller? Minns nu knappt någonting ur den, vilket kappast är något bra betyg.

American tabloid (bok) Småspännande och konspirationsig och så, men... Inte riktigt min grej.

Lincoln lawyer Som ett sämre CSI-avsnitt utan inochuturkropparbilder: dålig, men småspännande för stunden. (Men gillade en detalj väldigt mycket: hur relationen mellan separerade föräldrarna - Matthew McConaughey och Marisa Tomei - skildrades.)

The wall: psychoanalysis put to the test for autism Som dokumentär betraktad var den väl egentligen undermålig - men intressant att ta del av hur man ser på autism i Frankrike. Galet! Hade ingen aning. Se den här.

Limitless Minns den knappt, men den var väl... småputtrig. Tror jag.


UNDVIK


What's your number? Se recension. Låtsassexliberala komedier som egentligen är ultrakonservativa går bort.

Motståndets tid Se recension.

Super Störtlöjlig. Se om Kick-Ass eller Defendor i stället!

Drive angry Jetedålig.

Born to be a star Se recension.

Pirates of the Caribbean: On stranger tides Den är liksom inte ens jättedålig. Bara menlös och tråkig.

--

... och så såg jag ett gäng tävlande kortfilmer i och med att jag satt i juryn för Filmgala Norr. Här kan man läsa om vilka som vann, och nedan kan man se vinnaren i tungviktsklassen, Tehilla.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Har du sett We need to talk about Kevin? Är så sjukt peppad på den så det inte är sant!

Emma sa...

Tyvärr inte, är också supernyfiken! Har du läst boken? Det har inte jag, än.

Anonym sa...

Jag har inte heller läst boken, men måste se filmen alltså! Känner på mig att den kan bli en favorit, verkar vara helt i min smak! Din också ;)

Emma sa...

Haha, vad bra!