måndag, september 19, 2011

kulturlogg v. 37

Harlan County USA Mycket bra dokumentär! Stockholmsbor har chansen att se den på duk på Cinemateket på lördag. Gör det. Se förresten gärna också Salt of the Earth, en public domain-film med en intressant bakgrundshistoria. Har flera beröringspunkter med Harlan County USA, men i spelfilmsformat. Finns bland annat att se här.

Goodbye to Berlin Blev otroligt sugen på att se om Cabaret! Inte lika stark som A single man, men fin, smårolig och med briljanta små stycken här och där. Favoritbit:
Natalia looked at me sharply: 'I'm afraid you are vairy insincere. You do not give your real meaning.'
I was suddenly, childishly cross:
'Of course I don't. Why should I? Arguments bore me. I don't intend to say anything which you're likely to disagree with.'
'But if that is so,' she was really dismayed, 'then it is no use for us to speak of anything seriously.'
'Of course it isn't.'
'Then shall we not talk at all?' asked poor Natalia.
'The best of all,' I said, 'would be for us to make noises like farmyard animals. I like hearing the sound of your voice but I don't care a bit what you're saying. So it'd be far better if we just said Bow-wow and Baa and Meaow.'
Så känner jag väldigt, väldigt ofta, med ganska många människor.

Apornas planet (R)Evolution Njä.

Apflickorna När jag skummade igenom recensionerna fick jag för mig att jag skulle avsky den. Det lät så tillrättalagt och Pogo Pedagog-tråkigt. Men who-ha! Apflickorna kändes i stället Österrike. Obehaglig, hjärtslitande, formsäker, stark, konsekvent, jävligt snygg. Ibland ser man debutfilmer där man förvånas över hur egna och unika röster regissörerna redan har. Apflickorna är en sån. Ni måste se!

8 kommentarer:

Anonym sa...

hej! följer du några serier och isåfall vilka då? kram

Emma sa...

Det går tyvär lite si och så med mitt serietittande... Men grejer jag följt de senaste åren/följer är t ex Friday Night Lights, How I met your mother, Californication, Mad men, Tell me you love me, L word, Gossip Girl, Walking Dead...

Vad tittar du själv på? Tips emottages tacksamt!

Gabh sa...

Hmm. Jag tänkte att apflickorna missat på något sett. Det lyckats inte precis som en film om känslor, eller att inte vågar har känslor, ovch det lyckats inte på riktigt som en läskigt film heller. Men det visade promis för framtiden.

Emma sa...

Vi håller nog inte med varandra om så mycket mer än att det var lovande inför framtiden. : )

Andreas sa...

Ha! Coolt att du skriver om Isherwood! Jag har *The Berlin Novels' stående i hyllan men inte hunnit läst den ännu. Men med tanke på en gemensam svaghet till Yates tror jag att jag kommer bli nöjd. Och Cabaret är naturligtvis magisk!

Emma sa...

Inte alls up there med Yates om du frågar mig, men vill helt klart läsa mer Isherwood! Har du läst A single man? Mycket, mycket bra!

Andreas sa...

På 'To do-listan' naturligtvis!

Skall bara plöja Yates-biografin "A Tragic Honesty: The Life and Work of Richard Yates" först. Och hoppas den är bra, för den är på nätta 688 sidor...

(Och så har jag köpt en nästan lika tjock biografi över den FANTASTISKE John Cheever av samme författare...)

Emma sa...

Yates-biografin är mycket bra, rekommenderas! Cheever har jag faktiskt inte läst något av än, men inhandlade faktiskt en samling just på grund av Yates-biografi-läsningen. Ska bli kul att ta mig an!