måndag, september 12, 2011

kulturlogg v. 36

Imitation of life Mer Sirk. Som i de andra filmerna jag sett i Cinematekets Sirk-serie fanns det kanske ett och annat som kan upplevas som daterat och larvigt, men också en del fantastiska och fullständigt hjärtslitande sorgliga scener. Se!

Shadow of a doubt Inte min favorit-Hitchcock på något sätt, men småputtrig.

Final destination 5 Se recension.

The Outsiders
Ännu en film jag trodde att jag sett, men tydligen hade missat. Kan också ha varit så att jag valde bort den när jag var liten, eftersom boken lämnade ett så väldigt starkt intryck. Mer kul att ha sett än att se, egentligen. Extra roligt efter att ha läst om castingprocessen och inspelningen i

Stories I only tell my friends: An Autobiography Rob Lowes självbiografi är oväntat rolig, och är anledningen till att jag just nu betar av Lowe-filmer. Jag skrattade högt flera gånger på tunelbanan under läsningen, och fick tårar i ögonen av hans beskrivning av Outsiders-tiden. Full av bisarra slumpar, anekdoter och roliga möten, läs! Här läser Lowe själv ett litet stycke ur boken.

Kärlek i Normandie Hemsk. Hemsk! Recension i Aftonbladet på fredag, här på bloggen måndagen efter.

Lessons of darkness Fantastisk! Vilka bilder! Blev fullständigt hypnotiserad. Nu mycket sugen på fler av Herzogs dokumentärer.

Lake of fire Tony Kayes abortdokumentär. Skönt att se en dokumentär som visar att filmaren inte ser frågan/ämnet helt i svartvitt, även om den lutar betydligt mer åt pro choice än åt pro life. Känsliga tittare varnas för (onödigt otäcka) bilder på aborterade foster. Hade förresten ingen aning om det ironiska efterspelet i Norma McCorveys/Jane Roes (of Roe vs. Wade fame) livsöde. Vill också passa på att påminna om den här festliga/tragiska Tony Kaye-intervjun.

Catfish Inledningen kändes så fejk att hela bygget nästan föll. Kanske stötte de på storyn sent, och fick rekonstruera? De lyckades i så fall sådär. Filmen finns hur som helst här till och med i morgon.

About last night Ännu en film som är mer rolig att ha sett, än att faktiskt se. Montagebonanzan! Rob Lowe! Demi Moore! Mamet!

9 kommentarer:

BonneSwe sa...

Blandar alltid ihop Rumble fish med The Outsiders. Var tvungen att läsa båda på high school. Filmerna är väl också från samma år, var och en med sina kvaliteter.

Emma sa...

Läste nog aldrig Rumble Fish, tror jag. Sugen på att se om den nu!

BonneSwe sa...

Ja gör det. :) De är både fina exempel på tonårspojkböcker som är skrivna av en kvinnlig författare (vilket i sig är extra roligt). Jag kan verkligen förstå Coppolas fascination över dem.

Kommer ihåg att vi hade reading class i engelskan på fredagar i ninth grade och att båda dessa plöjdes just då... :)

Nekromanen sa...

Att SVT visar Catfish under sin dox-kategori tycker jag är märkligt. Det är ju ingen dokumentär utan hittepå från början till slut. Skiter de bara i det eller har de 0 koll?

Emma sa...

Nekromanen: Nu upplevade jag iofs inte Catfish som rakt igenom fejk, men stora delar helt klart. Men det finns andra filmer i senaste säsongerna av DOX som känts riktigt, riktigt fel - och fejk.

Nekromanen sa...

Jag kanske överreagerade, fick för mig att de själva erkänt bluffen. Men det har de ju inte visar det sig ... Intressant.

Anonym sa...

vad tycker du om kings speech?

Emma sa...

Anonym: Småputtrig. Vad tycker du själv?

Anonym sa...

jag håller nog med :)