måndag, november 10, 2008

Young hearts crying

Idag satt jag på ett fik på Drottninggatan mellan pressvisningar och fick på-gränsen-till-att-välla-över-ögon när jag var på väg att öppna nästa Richard Yates-bok och tänkte på slutet i alldeles nyss avslutade Young Hearts Crying. Två människor - själv föreställde jag mig Ben Gazzara och Gena Rowlands - sitter och pratar efter många år. De är avtrubbade och slitna, vatten har runnit under broarna. Galenskap, sammanbrott, drömmar, sprit, kärlekar, liv i största allmänhet - allt det där. Det är så jävla, jävla bra. Krypa ihop i fosterställning och kippa efter andan-bra. Jag kommer aldrig att läsa något så här bra igen-bra. Det finns inte en rad i hans böcker som inte är perfekt.

6 kommentarer:

Martin sa...

Ahhh det är min nästa Yates. Ligger hemma på skivhyllan. Nu lär det bli avbrott i läsningen av novellerna i John Updikes Trust me igen.

Emma sa...

Ja, börja NU genast! Fantastisk bok! Varje Yates jag läser toppar den föregående - men Young Hearts Crying vetefan om det ens är möjligt att toppa. Nu läser jag Cold spring harbor, och idag landade Yates-biografin i brevlådan. Yay!

Martin sa...

Måste hem innan jag kan börja men i kväll. Cold Spring Harbor har jag läst och den är förstås också bra.

Emma sa...

Det retar mig till vansinne att jag köpt Eleven Kinds of Loneliness och A good school men inte för mitt liv kan hitta dem. Jag fattar inte vart de tagit vägen. Det är dem jag har kvar tror jag, och de där historierna som ingår i Collected stories som inte publicerats på annat sätt. Är den värd att skaffa bara pga dem? Har för mig att du skrev att du inte gillade?

Martin sa...

Jag har fortfarande inte läst ut Collected Stories. Det är så stor och otymplig och så känns det alltid som att historierna tar slut för fort. Å andra sidan gör ju mitt långsamma tempo med den att jag har Yates kvar. Precis som jag ransonerat romanläsandet lite.

Borttappade böcker är väldigt irriterande.

Emma sa...

Ja, att kunna bära med sig böcker blir viktigt när den enda tid man har att läsa på är på tuben/bussen... Hårda, tunga eller stora böcker går bort.