lördag, november 15, 2008

veckans recensioner

Veckans måste-se: Buddha föll av skam.
Veckans så där: Pineapple Express.
Veckans hyr Then she found me och/eller I could never be your woman istället: Nätterna vid havet.

--

Apropå att min kollega Jan-Olov Andersson skriver om Kärlek 3000 att han "skulle kunna göra det bättre själv": En blöt middag på någon filmfestival för ett par år sen berättade en annan kollega att han och en annan recensent hade "gjort lite film ihop". Jag skulle nästan kunna kapa av mig en mellantå för att få se en JOA-regisserad långfilm och/eller något av dessa alster.

--

Ikväll: Den ömhet jag är värd på Elverket.
I morgon: Fotomässan och Allsång på Elverket.
Nu: Mer Gossip girl. Jag är helt hooked!

25 kommentarer:

Unknown sa...

Well, de filmer jag sett som Jan-Olov varit inblandad i har ju inte direkt varit mästerverk om man säger så.

Emma sa...

Spill ALL! Vilka filmer har han varit inblandad i? Något mer än The ressurection of Michael Myers? (Har tyvärr inte sett den.)

Jakopp sa...

Nattbuss 807 är ju en guldklimp.

Anonym sa...

Har du hunnit se Vicky Christina Barcelona? Jag tyckte den var härlig. Du borde se den. Kom att tänka på dig då jag såg den, med ditt fotointresse. Sen läste jag Karolina Ramqvist i DN i Fredags och det kändes nästan som att hon syftade på dig i en parentes :) Kanske besöker hon också din blogg? Jag har kanske fel och menar det inte alls som nåt lumpet. Ramqvist raljerar kanske något i sin text så om du också tror att hon syftar på dig, kanske du upplever hennes parentes som något tarvlig.

Anonym sa...

Får vi läsa någon recession av "Den ömhet jag är värd" av dig?

Emma sa...

jakopp: Är han med där? Vet faktiskt inte om jag sett Nattbuss. Inbillar mig att jag kanske gjorde det när det begav sig, men har glömt.

Anonym: Njaä, jag gillade inte Vicky Cristina barcelona alls. Allen har alltid varit gubbig - men charmig, spot on och jävligt rolig på samma gång. De senaste filmerna har bara varit gubbiga i mina ögon. När det gäller Ramqvist, menar du den här texten:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2453&a=851715
?

Haha, nä, jag tog inte åt mig. Hmm. Borde jag det? :)

Claudio: Nej, det tror jag inte. Eller ja, kanske en minirecension: Gillade den inte riktigt. Te-AH-terr-misär galore. Men folk i salongen verkade gilla den, och jag har vänner som blivit helsålda.

Anonym sa...

Precis den texten. Jag kände bara så mycket att hon syftade på dig när hon skrev: (det som saknas är att hon har en blogg där hon lägger upp bilderna). :) Jag kanske har helt fel. Hoppas du inte tar illa upp.

Emma sa...

SåKLART jag inte tog illa upp. En fullt så delikat blomma är jag inte. :)

Anonym sa...

Visst är det omöjligt att inte älska Blair i Gossip Girl..? XOXO

Emma sa...

Hmmm. Blair är väl kanske inte RIKTIGT min favorit. :)

Anonym sa...

Finns inte en recensent som inte skulle suga kuk for att fa gora film sjalv istallet for att tycka till om andras filmer!

Anonym sa...

Känns som att en samlad recensentkår går drev efter Kärlek 3000. Visst är det en ganska trivial film, men rätt underhållande och söt.

Emma sa...

anonym: Johodå.

anders: Jag kan inte heller fatta alla dessa ettor som filmen hade fått! Väldigt märkligt!

Anonym sa...

Nahada. Recensenter och film-"journalister" ar en skock horor som salt sin yrkesmassiga integritet for att fa traffa kandisar och dricka bubbelvin. De lever i en pinsam symbios med branschen som pa detta vis far gratisreklam utan motstycke. De flesta recensioner och "raportage" om film ar ungefar pa samma intelektuella niva som en 15-aring.

Emma sa...

Nja, några såna finns det väl iofs, men jag skulle vilja hävda att bubbelnivån är duktigt låg för filmjournalister överlag.

Anonym sa...

schlopp...schlopp...schlopp

Emma sa...

Bitter filmare are we?

Anonym sa...

nope. tror for övrigt inte att det är många filmare, kända som okända, som har speciellt mycket till övers med kritikerkåren...

Anonym sa...

...fråga din kära make;)

Emma sa...

Då får jag väl anse mig lyckligt lottad som är gift med en filmare.

Emma sa...

Du hann före. Men ja, han har väl sina dubier till vissa filmrecensenter.

Anonym sa...

"Anonym" har en poäng, även om han (?) på sedvanligt internetsmanér provocerar och överdriver för att betona den.
Om vi tittar på fallet Kärlek 3000 så tycker jag att recensionerna tyder på en "pinsam symbios med branschen". Eftersom filmen är producerad utanför utanför systemet är den ett lätt mål för sågningar. Man riskerar inte att stöta sig med några inflytelserika människor i branschen. Tvärtom plockar man poäng hos de stora och etablerade, som inte vill se en stark independentrörelse som kan kasta omkull deras bidragssystem.

Emma sa...

Att svenska filmrecenseter går märkligt hårt åt filmer gjorda utanför systemet håller jag helt med om.

Anonym sa...

Hehe. Jag provocerar Emma lite för att jag vet att hon kan ta det och att vi i grund och botten står på samma sida i åsikter även om vi är på olika sidor av staketet. Emma reprecenterar en ny generation moderna filmjournalister som det behövs fler av. Gamla alkade halvsenila gubbiga proffstyckare borde rensats ut för länge sen.

Och visst har jag en poäng även om det inte var specifikt indie film jag syftade på. De flesta filmare ser nog filmkritiker som ett nödvändigt ont för att det ger så mycket gratisreklam...

Anonym sa...

vet inte om jag håller med om just independentfilm grejen föresten. Tycker snarare det är filmarna som är fega där. När darling blev hyllad så var det flera journalister och tom en konsulent som gick ut och pratade om att filmen ej fått bidrag. men regissören höll käften. för honom blev filmen snarast en väg in i bidragssystemet, istället för att framhålla filmen som ett exempel på hur snedvridet systemet är...