onsdag, februari 27, 2008

Rambo 4

Två snabba reflektioner:

1. Hur tänker man om man har med sig en pytteliten grabb på kanske sju, åtta år på pressvisningen av en sådan här film? Där blodet flyter, människor sprängs, kroppsdelar skvätter hit och dit och barn blir avrättade? (Eller har femtonåringarna blivit drastiskt mindre?)
2. Inte alla filmer har en "H Camera Operator". Eller, för den delen, en "On Set Salad Maker".

27 kommentarer:

Anonym sa...

Man tänker inte. Särskilt inte när man dessutom pratar högt genom hela filmen.

Johan Ahlin sa...

Du måste sett Alex Schulman med sin lillebror Calle, tror han är i 7-8års åldern.

Joakim sa...

haha! btw. femte elementet är en grymt underskattad film!

Anonym sa...

Jag reagerade också på det, mycket underligt. Vad tyckte du om filmen? Själv blev jag positivt överraskad även om ultravåldet blev aningens tröttsamt. Men så hade jag riktigt låga förväntningar också.

Fred Anderson sa...

Jag ser mycket fram emot ultravåldet, som aldrig blir tröttsamt faktiskt. Det är mest sånt där som journalister slänger ur sig för att vara creddiga.

Det enda som är tröttsamt i dagens filmvärld är att Colin Nutley fortfarande lyckas få pengar att göra sina värdelösa skitfilmer.

Anonym sa...

Jag håller i stort med niles, en positiv överraskning! Sen är jag kanske rubbad av för mycket Ichi the Killer och annat, men jag satt och tyckte det var trevligt med en rejäl vuxenaction igen. Hard R indeed! Det är bara att hoppas att PG13 actionfilmerna försvinner helt.

Anonym sa...

1) Folk har ofta extremt dåligt omdöme. Särskilt när det har med barn att göra.

2) Hoppas barnet skriver för KP, annars är det väl pressetiskt fult att utnyttja pressvisningen för sin egen vinnings skull? =) Fy fy.

Emma sa...

Anonym: Ahh, gjorde de det också. Jag missade det, jag satt mest och störde mig på nån jävel som satt och långsamhetsprasslade bakom mig.

Johan: Tihi.

Joakim: Hmm. Hur kom du in på Femte elementet? Men visst, jag har för mig att jag gillade den.

Niles: Jag hade ganska höga förväntningar, men har inte riktigt formulerat mig färdig kring den än. Sparar det till recensionen. :) Men, underhållande och brutalt.

Fred: Jag läste någonstans att det var ett body count på 236 i filmen. Men det måste ha handlat om någon teaser... Du kommer att få mycket brutalt våld för pengarna. Gillade du Shooter kommer du att ÄLSKA det här. Martin var lyrisk. :)

Julia: Ju mer jag tänker på den där lilla knatten och Rambo 4, ju konstigare blir det. Det är så dåligt omdöme att man blir helt matt.

Mattias S sa...

Jag blir lite nyfiken, varför är det dåligt omdöme att ta med ett barn på en sån film?
Vad är det du vänder dig emot?
Vad är själva problemet?

Joakim sa...

jag lade märke till att den där johan hade den som en av sina favoritfilmer.. naiv project runway-rymdopera när den är som bäst!

varför kan folk inte bara se om rambo 3 istället??!??

Emma sa...

Mattias: varför jag tycker att det är dåligt omdöme att ta med en liten knatte på en film där spädbarn slängs in i eldar och små pojkar avrättas med bajonett oh människor tvingas springa i minlandskap? Tjaa, att barnen kanske inte mår så bra av det? Precis som jag gissar att barn inte mår så bra av att se krigsbilder på nyheterna.

Har du sett Rambo IV? Vad anser du själv när det gäller barn och åldersgränser? Jag efterlyser på intet sätt någon vuxencensur, men du kanske tycker att man blir värsta moraltanten om man tycker så här?

Joakim: Jag tänkte ha Rambo-festival nu i helgen. :)

p. sa...

stackars unge. föräldern ifråga borde släpat ut barnet därifrån redan under förtexternas nyhetsklipp, kan man tycka... är såna där pressvisningar åldersgränsbefriade förresten?

Mattias S sa...

Emma: Jojo, men varför tror du inte barn mår så bra av det?
På vilket sätt tror du dom tar skada?
Varför tror du dom tar skada?

Nej, jag har inte sett Rambo 4 men jag litar på ditt omdöme totalt vad gäller våldsmängden.

Jag är själv väldigt kluven till åldersgränser och så, tycker dom för det mesta är bra som riktlinjer men att det hela är väldigt väldigt individuellt.
Jag har ju inte sett Rambo 4 än så ska inte uttala mig helt säkert om just den, men jag tror inte t.ex jag själv som 8-10 åring skulle tagit någon som helst "skada".

Nej, inte alls moraltant.
Men jag tycker du tänker rätt bra på många sätt och blev intresserad av varför du tycker som du tycker i den här frågan.

Quaddo sa...

Jo, Cholticha Wannaoun kan nog vara nöjd med sin insats....LOL!

Quaddo sa...

Förresten, vad tyckte du om Blood Simple?

Joakim sa...

jag tror inte ens jag sett rambo 3. det verkar ju väldigt dåligt eftersom jag tillhör den åldersgrupp uppfödd på first blood och rambo 2 vars mellan/högstadie hårt präglades av ramboknivar, big jim-dockor, ninjaläger och svarta pannband.. bra idé med festival. så man kommer ikapp precis lagom till biopremiären. förresten är boken first blood alldeles utmärkt.

mattias - det finns väl hur mycket som helst som kan skada barnen. speciellt psykiskt. själv har jag många traumatiska filmminnen från barndomen. värst av allt var nog när eva från fem myror hade ihop det med en naken sven wollter i mannen på taket. det var väldigt svårt att ta in när man var liten.

Emma sa...

P: Ja, man tycker ju det. Angående åldersgräns har jag aldrig riktigt behövt fundera på hur det står till med den saken förrän nu - eftersom det bara brukar vara vuxna på dem om det inte handlar om barnfilmer. Men det BORDE ju finnas en åldersgräns.

mattias s: Det är klart det är individuellt vad man tar skada av, så är det ju för både vuxna och barn. Och tjaa, vad är "skada"? När jag var liten fick jag t ex väldigt lätt mardrömmar av filmer eller nyhetsbilder - men det är klart att inte ALLA får det. Jag tycker själv att de inledande, autentiska nyhetsbilderna från Burma på döda och skadade människor i Rambo IV är otroligt jobbiga att se - och jag skulle i alla fall inte låta mina egna barn se dem om jag hade några.

quaddo: Jag har sett den några gånger nu, och visst, den är bra - men inte min Coen-favorit. Det är det Fargo, Lebowski och No country som är.

Joakim: varenda grabb hade Rambo- eller Cobra-afischen uppe på väggarna när man var liten. Och du verkar inte vara den enda i vår ålder som har traumatiska minnen till just den där Mannen på taket-scenen. :)

Mattias S sa...

Emma: Ja, många får det.
Men det är ju som sagt individuellt.
Jag tycker bara det är lite trist att vara så generellt fördömande utan något egentligt underlag.
Kändes ovanligt konservativt av dig. :)

Emma sa...

Vad vuxna gör är helt upp till dem själva, men lite extra tycker jag nog att man ska tänka till när det handlar om små barn. Om jag har "underlag" eller inte för det vet jag inte.

Mattias S sa...

Absolut ska man tänka till, där håller jag med fullständigt.
Men att våld, eller sex för den delen, på något generellt sätt skulle vara skadligt för barn köper jag inte.
Många barn får mardrömmar eller tar illa vid sig på många sätt och jag tycker dagens åldersgränser överlag är rätt bra som riktlinjer.
Men i sig, som generell regel, så ser jag inte på vilket sätt barnet ska ta skada av att se lite våld.
Att då helt dömma ut personen som tog med sig ett barn till Rambo 4 och hojta om dåligt omdöme tycker jag är överdrivet.
Jag känner inte barnet så jag kan inte uttala mig om hurivida det var omdömeslöst eller inte, men, det gör väll inte du heller? :)

Man tar för givet att det är skadligt för barn att se på eller ta del av våld, eller sex för den delen, eftersom det är vad man har lärt sig av samhället under hela sitt liv, men ju mer jag tänker på och undersöker saken desto mindre faktiskt sakliga argument hittar jag.
I många individuella fall är det dock inte alls lämpligt att se på våld eller andra skrämmande saker då det t.ex orsakar mardrömmar och allmän rädsla hos många.
Men det är ju något jag tycker man mer bör hantera individuellt.
Barn är också individer.

Nu blev det väldigt långt. :)

Anonym sa...

Du är kul du, Mattias. "Om jag såg den när jag var 8-10 år skulle jag inte ta skada". Den är i samma klass som "Jag påverkas inte av reklam" eller "Visst fick jag stryk när jag var liten, men det har inte påverkat mig alls".
Jag skulle bli riktigt orolig om mina barn INTE blev påverkade av att se närgångna studier av pojkar avrättas med bajonett när de var 8-10 år.
Du har inga barn va?

Emma sa...

Mattias: Spännande att du ser till barnens individualitet i det här fallet - men tycker att kvinnor som viker ut sig/är lättklädda nästan som per automatik blir objekt och dras över en kam. Angående vår senaste diskussion alltså. :)

Mattias S sa...

Fredrik: Ok, på vilket sätt menar du att man tar skada?
Varför drar du såna slutsatser?
Utveckla gärna ditt resonemang.
Jag har under hela mitt liv hört att ditten och datten är skadligt för barn men desto mer jag har försökt läsa om det desto mindre faktiska underlag har jag hittat.
Allt jag hittar är just argument i stil med ditt helt utan underlag.
Barn kan också tänka som vuxna på många sätt, och på många sätt inte.
Men att det på något universiellt sätt automatiskt skulle vara skadligt med våld för barn köper jag inte.

Emma: Du verkar inte ha förstått vad det var jag ville få sagt med den diskussionen heller. :)
Jag menade att det är trist att dom enda starka kvinnor som får komma fram är dom som är sexiga.
Typ.
Inte att dom kvinnorna i sig reduceras ner till enbart objekt.
Tror du läste mina argument med lite för mycket fördommar. :)

Emma sa...

Haha, kanske det! Vi gick hursomhelst om varandra där med argumenten i den frågan... Fast du kommer nog aldrig kunna övertyga mig om att det är bra att barn borde få se filmer som Rambo IV. Och det säger jag enbart baserat på känsloargument och inte så mycket fakta. :)

Mattias S sa...

Ja, verkligen. Det blir lätt så ibland. :)

"Bra" vet jag väll inte, men varför det skulle vara "dåligt" förstår jag inte. :)
Lite chockerande att du tar samma ställning i den här frågan som moraltanter vad gäller sex, nakenhet, svordomar osv. :)
Du börjar nog blig gammal... :)

Emma sa...

Tjaa, antingen det - eller så kommer jag fortfarande ihåg hur det är att vara barn och se något som man kanske var lite för liten för att se. ;) Nej, men allvarligt talat - jag tycker att det är väldigt stor skillnad på barn och vuxna, och som sagt, jag är inte någon censurivrare. Men du kanske borde gå och se Rambo IV så förstår du i alla fall att vi inte överdriver brutaliteten i filmen, även om vi inte kommer överrens om det där andra.

Mattias S sa...

Du var inte för liten för att se det, du var inte redo att se det. :)
Vissa är redo att se det.
Men jag håller liksom med, när det gäller barn så tycker jag man ska det säkra före det osäkra.
Dom få individer som klarar av att hantera det på ett bra sätt får stå ut med att vara portade osv.
Med vuxna är det tvärtom, dom få individer som inte klarar av att hantera saker får ta eget ansvar för att låta bli att se.
Men att "skydda" barn som något absolut ser jag inte meningen i.
Du och jag har helt olika erfarenheter från vår barndom vad gäller våld och så.
Jag har så otroligt goda minnen från att ha sett saker som anses olämpliga för barn när jag var barn och det gör mig lite upprörd att folk påstår att det skulle varit skadligt för mig.
Twin Peaks var jag 9-10 år när jag såg första gången och älskade det t.ex.
Såg massor med brutal action och så också som 8-10 åring.
Jag älskade det, hade aldrig mardrömmar och förstår inte alls vad det är för skada jag skulle ha tagit av att se det.

Jag ska absolut se Rambo 4 och jag tvivlar som sagt inte alls på att den är så brutal som du skriver, jag trodde trailern var ett skämt första gången jag såg den.
Sen är det möjligt att det var omdömeslöst att ta med 7-8-åringen på visningen. Jag vet som sagt inte, jag känner inte ungen.

Oj så långt det blev, men, jag vill verkligen inte diska. :)