onsdag, oktober 22, 2014

A walk among the tomb stones +

Regi Scott Frank, med Liam Neeson, David Harbour, Brian "Astro" Bradley m fl

THRILLER

En skäggstubbig polis på deken begår ett oförlåtligt, fatalt misstag i tjänsten, några år senare har han rakat sig, dricker läsk och går på AA-möten, har på sig svart polo, tar ett gatubarn under sina vingar och försöker kompensera det där misstaget genom att som privatdetektiv försöka sätta fast två iskalla psykopater som smyger omkring och drar in kvinna efter kvinna i en van och sedan på det allra mest sadistiska sätt dödar och våldtar dem och har diverse tortyrredskap, speciella sågar och knivar i källaren. Att göra och skriva en sådan här film och/eller bok – filmen bygger på en av krimförfattaren Lawrence Blocks serier – måste rimligtvis vara världens äldsta yrke. Det är så bedrövligt trött, och det är så bedrövligt sorgligt att publiken för tusende gången serveras kittel i form av våldtäktsscener, kvinnolik i platspåsar och rödbelysta, skumma källare fulla av "speciella" filmer och "speciella" män - och som lök på laxen är det bedrövligt spelat av samtliga inblandade. Men ja, de oproportionerligt höga och bastunga skottljuden under shootouten på den regnvåta kyrkogården kittlar dödsskönt i kistan.

(Publicerad i Aftonbladet.)

4 kommentarer:

Andreas sa...

Jag gillar i och för sig det här med att Liam blivit någon slags badass. Fast det är ju enda anledningen till att se den, inget annat har något värde utom möjligen att de lyckats göra en film där typ alla är knarkare. Ja och så det totalt oväntade i att kyrkogårdsvaktmästaren hade störtskön röst? Passade inte alls.

Emma sa...

Haha, tänkte inte på hans röst alls. Fast det här med Neeson - gör han sig verkligen så bra som badass? Tycker nog inte det.

Alexander. O sa...

Film är över. Det är slut! Och nu menar jag inte att den är över för att en stor del av filmer numera filmas i HD-DV och inte i till exempel 35mm, eller att en stor del av biografer har gått över till digitalt. Utan jag menar att det är över för filmen som medium. Det är slut. Över!

Och är det inte ett sammanträffande att det är över för den mänskliga arten också? Evolutionen har sagt sitt! Den oundvikliga utvecklingen håller på att utveckla bort oss ifrån den här jorden, och snart har A.I. som är 100 gånger så mer intelligent än den mest intelligenta människan på jorden utvecklats. Spännande tider, inte sant? Nanoteknologi, biogenetik och Sjätte Sinnet teknologi. Philip K. Dicks böcker har kommit att bli verklighet. Men är det inte det vi strävar efter - att förverkliga scenarion ur Science Fiction litteratur? Utveckling är endast det mätbara, och var om inte i teknologins värld kan man tydligt mäta sådana framsteg?

Snart kommer vi sitta där i biograferna sammankopplade in i cybersfären, med vitt ljud som underhållning och våra självskapade, digitala illusioner projicerade på bioduken med vårt sjätte sinne. Slukade av nätet, flytande i identitetslöshet når vi det fullkomligt dekonstruerade samhället vi upplysningsmänniskor alltid ville - den ultimata friheten från alla bördor av existens i existensen. Flytande i den vita intigheten, medvetna om alltings likgiltighet, blir vi slukade av friheten självt som blir vår belägenhet.

Kan vi säga att människan har nått sin fulla potential? Den teknologiska hedonismen vi har skapat, som vi inte längre kan leva utan. Detta är vår mest gloriösa era, och jag är överväldigad över att få vara en ungdom idag och leva länge nog för att uppleva perioden efter "Guds Död". Gud är död, och nu finns bara människan. Men om människan dödade Gud, så finns det ingenting som säger att vårt artificiella liv vi skapar en dag inte kommer att döda människan. Evolution är evolution, och har ingenting med oss att göra.

Med allt skit som Hollywood förorenar oss med, kan vi verkligen kalla oss utvecklade?

Emma sa...

Tur att det finns andra filmer än Hollywood-skit. ;)