onsdag, oktober 02, 2013

Before Midnight +++


Regi Richard Linklater, med Julie Delpy, Ethan Hawke m fl 
ROMANTISK KOMEDI 
“Before midnight” är den sista delen i Richard Linklaters trilogi om Jesse och Céline. I “Bara en natt” (1995) var de 20-någonting, träffades under en tågluff och tillbringade en natt i Wien. De pratade och pratade och pratade och blev förälskade under det korta mötet, de var Generation X-iga i största allmänhet, självupptagna och tvärsäkra på sakernas tillstånd. De ene låtsascynisk, den andra mer av en romantiker. 
När de träffades igen - i “Bara en dag” - nio år senare var de vuxna. Mindre tvärsäkra och självupptagna. De hade en eftermiddag i Paris att prata och prata och prata på, innan Jesse skulle flyga hem till fru och barn. De pratade om livet, sina respektive förhållanden och om mötet i Wien. Filmen var smart, rolig, träffsäker och fjärilar i magen-romantisk, på ett enkelt och alldeles självklart sätt.  
I “Before midnight” är det ytterligare nio år senare, förälskelsen har lagt sig och övergått i vardag med två gemensamma barn och Jesses son från ett tidigare förhållande - det han lämnade för Céline. Familjen har tillbringat sommaren på ett författarpensionat i Grekland, och paret har just fått en barnfri natt på hotell i gåva. På vägen till hotellet pratar och pratar och pratar de. Precis som i de två tidigare filmerna - och de flesta av Linklaters andra filmer - kastas abstrakta idéer, filosofiska spörsmål och olika syn på livet och världen fram och tillbaka. Den här gången varvas igenkänningen, det träffsäkra, roliga och smarta tyvärr med ansträngd och stolpig dialog som allt för ofta trasslar in sig i hopplös män är si, kvinnor är så-baserad humor. Men, trots att “Before midnight” är den svagaste filmen i trilogin, och lite av en besvikelse för någon som följt Jesse och Céline, är den ändå någonstans tillräckligt rolig och varmt romantisk för att man ska gå och se den. 
Sedan första filmen har också Julie Delpy visat sig vara en fin regissör och manusförfattare på egna ben, och har bland annat gjort de romantiska komedierna “2 dagar i Paris” och “2 dagar i New York”. De skulle kunna kallas lillasysterfilmer till Linklaters trilogi, är flera snäpp bättre än “Before midnight” och väl värda att se.
 Publicerades i Aftonbladet.

Inga kommentarer: