måndag, juli 01, 2013

Halvårsbästa!Min Spring breakers-recension.Min Stories we tell-recension.Min Paradis: Kärlek-recension.

Min This is 40-recension.--

Vilka är era favoriter, så här långt?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jakten var väl inte så spännande... Fula miljöer, melodramatik...

Emma sa...

Haha, då tycker vi lite olika om just den. Vilka är dina favoriter hittills i år?

Alexander. O sa...

Är inte flera av de där filmerna ifrån 2012... Men jag förstår - It's all 'boutz da businezz 0f t3h d3str1bvti0n... Tar sin tid, som vanligt.

Det är intressant med Tarantino, för han var en perfekt filmskapare för 1990-talet då retro-trenden var som värst, och han visste liksom hur man fiffigt kunde nyansera och omplacera de block av genre-filmer han hade i arkivet. Jag kan nu se tillbaka på Kill Bill och tycka att det var filmen som han toppade med - då han med flit naket lade upp alla sina inspirationskällor utan att måla om färgerna, utan bara arrangera om blocken lite och sätta ett modernt filter på dem, för skojs skull. 1990-talet var över, och över fanns allt det där som han ännu inte hade hunnit trycka in på film. Dags att komma tillbaka och trycka in det i Kill Bill.

Sedan Kill Bill tycker jag att Tarantino bara gjort samma film om och om igen, bara att han har bytt tema varje gång. Detta är problemet jag har med 'Django Unchained' - att den drar ifrån så många olika källor, men känns så stel i jämförelse med de alster som den citerar från. Men visst, jämför den med dagens Hollywood, och 'Django...' är troligen en vinnare. Men jämför 'Django...' med inspirationskällorna från det förflutna, så tycker jag bara att den känns grå och vanvårdad.

Fast ska man vara helt ärlig, så är ju film numera ett lik som bara blir k******, uppätet, sedan utspytt, tillagat med olika recept och serverat i olika former av tallriksmodeller. Jag tycker bara inte att Tarantinos metod och recept ger rättvisa åt kvalitén på bitarna han använt sig av. Men jag förstår att folk äter av det Tarantino serverar, med tanke på att den snabbmatskultur vi lever i är så utbredd att det gör det oerhört svårt att hitta det där andra bortom träsket och ruinerna.

Jag har personligen inga favoriter i år. Jag såg 'Nobody's Daughter Haewon', och gillade filmens nådigt simplistiska stil som tillät den fokusera på karaktärerna och samspelet mellan dem. Filmen fick i alla fall mig att sympatisera med Haewon, och det var skönt att få se något jordnära och skört.

Emma sa...

Ja, har gått efter när de gått upp på bio i Sverige, eller när de visats i svensk tv eller på svenska festivaler.

Personligen håller jag Death Proof som Tarantinos bästa, men jag borde se om de första tror jag.

Håller inte med om filmens tillstånd, beror ju helt på vilka filmer man väljer att se? Sett Blue Valentine? Synechdoche, New York?

Nobody's Daughter har jag inte sett, men blir nyfiken.

Anonym sa...

Hej igen,

Det var jag som racka ner på Jakten (men du måste väl hålla med om att det den visuellt inte var så spännande, med alla mexitegelvillor, kändes som en Trollhättanvariant av Deerhunter). Är småbarnsförälder och går sällan på bio, och blir därför desto mer besviken när magin inte vill infinna sig. Något halvårsbästa tips har jag inte. Gillade Take Shelter men den var väl från förra året?

Emma sa...

Take Shelter tyckte jag också mycket om! Men ja, kom förra året så jag hade med den på min årsbästa då.

Och nej, Jakten var väl inte så visuell på något filmmagi-sätt, det var den ju inte. : )

Linda sa...

Safety not guaranteed.
Onekligen en av de bästa jag sett på mycket mycket länge.

https://www.headweb.com/sv/391473/safety-not-guaranteed

Linda sa...

Oj, du kanske menar 2013.
Då måste jag nog säga Steven Soderbergs senaste Side effects.

http://youtu.be/5jQq6BiT-eI

Och svenska filmen "Vi" med Gustaf Skarsgård. Otäck på ett långsamt vis.

http://www.youtube.com/watch?v=1vVNm76R6Zc

Emma sa...

Hej Linda! Sorry för sent svar! Vi har jag faktiskt inte sett än, men var inte särskilt förtjust i vare sig Side Effects eller Safety not guaranteed. : )