tisdag, mars 11, 2014

Battle of the sexes ++++


Regi James Erskine, med Billie Jean King, Bobby Riggs m fl
DOKUMENTÄR

“Battle of the sexes” skildrar bakgrunden till den legendariska tennismatchen mellan Billie Jean King och Bobby Riggs 1973. Briggs - en 55-årig, Austin Powers-liknande, hämtehårad före detta Wimbledon-mästare som ansåg att idrott inte var något för kvinnor och glatt kallade sig själv “ett sexistiskt svin” - utmanade King som rankades som världsetta i flera år runt den här tiden. När Riggs blev slagen inför 90 miljoner tv-tittare och de drygt 30 000 personerna på läktaren var det inte bara en personlig seger för Billie Jean King, utan också en seger för andra idrottsutövande kvinnor, den växande feministrörelsen och kvinnor i stort. Inte ett feminist- eller idrottsfilmsaficionado-öga är torrt när filmen slutar. Gåshud! Bio- och VoD-premiär i morgon, på kvinnodagen.
(Aftonbladet 14-03-07)

3 kommentarer:

Alexander. O sa...

Tacka Kvinnor för kvinnlig sport! Utan kvinnor skulle jag inte bry mig om sport överhuvudtaget. Faktum är, kvinnlig sport är den enda sporten jag kollar på, speciellt kvinnlig MMA och Shoot Boxing. Mizuki, Rena Kubota, Hisae Watanabe, Hyo Kyung Song, Lim Su Jeong, Ham Seo Hee och Marloes Coenen, etc. etc. Jag gillar Chris Cyborg också, och det var grymt spännande och känslofullt att få se henne spöa upp Marloes Coenen förra året... Ah, vilka fantastiska slagskämpar. Detta inkluderar såklart alla kvinnor inom kampsportsfilmer också, som Angela Mao Ying, Xu Feng, Polly Shangkuan Ling Feng, Nora Miao, och 100 andra Asiatiska kvinnor... Jösses, Angela Mao Ying får mig att gråta i Hapkido och Broken Oath, hon är såååå grym! men jag måste också konstatera att hon är sååå sööööt att jag ibland måste stänga av filmerna för att återhämta mig ifrån ångesten av ensamheten som alltid får mig att vilja hoppa av en bro. Och 'Dragon Gate Inn', med Shangkuan Ling Feng som 16 år gammal och är så metodisk och begåvad!!

Och, på tal om tennis... Gode Gud, Serena Williams tar död på mig när jag ser henne spela!! Jag tror alltid jag ska dö när hon vinner över de där Öst Europeiska vitingarna Som Maria Sharapova och Victoria Azarenka. Och Serenas muskler tänder mig så enormt! Hade jag varit en gulligare pojke (typ Toby Driver, eller Ryan Gosling för 15 år sedan), så hade jag sparat ut mig hår riktigt långt, rakat hela min kropp och sminkat mig riktigt smakfullt och klätt mig i en Kimono, och sedan försökt stötta på Serena på dansgolvet och få vara i hennes famn...

I vilket fall som helst... Sexism härstammar ifrån dåligt självförtroende av sexisten, eller också ett destruktivt ego, precis som allt annat negativt... Är man till freds med sig själv, så behöver man inte sprida mental förorening och försöka förgifta andra människor till döds.

Men, men... Igår försökte jag uttrycka mina känslor för en fantastisk kvinna, men ack hur hon dissade mig så mjukt. Jag stod mittemot henne när jag försökte hålla kvar hennes uppmärksamhet, men jag kände att hon ville lämna mig - det fanns ingenting jag kunde göra. Allt jag ville var bara att uttrycka hur fantastisk hon är, men hon borstade av sig det som om det var ingenting. Jag klandrar henne inte - vad skulle hon annars göra. Det kändes som om mitt hjärta skulle kollapsa ihop, det var så tungt för mig. Jag vandrade runt Stockholm som en ångestfylld Antonius Block, sökandes efter mening. Sen köpte jag choklad och läsk och tog bussen hem till rummet mitt och John Zorns 'Femina' album. Därefter kände jag livsströmmen flöda inuti mig igen - meningen var funnen!

Emma sa...

Tack för film- och skådespelartips! Är oerhört svag för kvinnlig kampsport på film.

Tråkigt att höra om ditt krossade hjärta! Och, vad skönt att livsströmmen kom så snabbt tillbaka!

Alexander. O sa...

Fast, egentligen är det väldigt fult att marginalisera kvinnor, oavsett konstform eller sport...