söndag, juni 23, 2013

Spring Breakers +++++


Regi Harmony Korine, med Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, James Franco. 
DRAMA 
Det händer oerhört sällan, men ibland måste man stressa ifrån en biosalong för att slippa prata med någon - för man vet att man inte skulle kunna dölja föraktet för någon som inte fattat. “Spring breakers” är, för mig, en sådan film. Andra har bara sett en ytlig skog av nakna bröst och rumpor, något rosa-tuggummi-artat eller en meningslös, tom och/eller nihilistisk provokation. Några har till och med sagt att den stärker en våldtäktskultur.  
Brit, Candy, Cotty och Faith vill åka iväg till Florida och festa på vårlovet, “spring break”, men har inte råd. För att finansiera resan rånar de en restaurang. Väl i Florida attraheras de fyra till smågangstern Alien och tar så småningom själva till vapen. Selena Gomez, Vanessa Hudgens och Ashley Benson spelar huvudrollerna, och givetvis finns det en poäng med att de är just de: skådespelerskor som ses som söta och ofarliga. “Spring breakers” är en film om att bryta sig loss, ta sig ur roller man tilldelats eller målat in sig själv i. En film om när Hudgens, Gomez och Benson bestämde sig för att vara med i en Korine-film, om när Britney Spears rakade huvudet och slogs med paraply. Spears går som en röd tråd genom filmen, och det här skulle kunna vara filmatiseringen av många av hennes texter. Som, till exempel, “Brave new girl”: 
She’s gonna step outside / Uncover her eyes / Who knew she could feel so alive / Her M.O.’s changed / She don’t wanna behave / Ain’t it good to be a brave girl tonight” 
Och, film blir inte vackrare än när Alien sjunger och spelar hennes “Everytime” på en vit flygel, omringad av Hudgens och Benson som är utrustade med rosa rånarluvor och stora vapen. Men missförstå inte. “Spring breakers” är inte omtumlande perfektion av någon så enkel anledning som våldsamma-kvinnor-feminism. Det är för att det inte finns ett oäkta ögonblick. För hur tjejernas vänskap skildras. För att Alien faller så hårt för dem när de bokstavligt och bildligt tar kontroll, och för att Korine aldrig tittar på deras kroppar utifrån utan har placerat sig inuti deras huvuden och konsekvent är på deras sida. För att det är skevt och vackert på samma gång.
 Publicerad i fredagens Aftonbladet.

18 kommentarer:

Breakingfree.se sa...

Läste din recension i Aftonbladet för några dagar sedan och jag blev glad när jag läste att du hade gett den en 5:a i betyg.

Emma sa...

Jag blir glad att du blev glad. : )

Har du sett den själv än? Vad tyckte du?

Anonym sa...

Välförtjänt full pott! Filmen är ett mästerverk och känns redan som något av en modern klassiker!

Emma sa...

Låt oss hoppas!

Anonym sa...

Och det är inte en ny Natural Born Killers?...

Emma sa...

Nä, det skulle jag inte vilja påstå. Alls. : )

Tobias sa...

Tack för att du fick mig att gå och se detta mästerver. Gick själv och har en stund innan jag ska träffa kompisar. Filmen hänger sig kvar som eftersmaken av en vällagd middag.

Emma sa...

Vad roligt att du gick och såg den, och extra roligt att du också tyckte om den! : )

Alexander. O sa...

Älskar Harmony Korine och hans filmer, och 'Spring Breakers' är inget undantag. Jag gillar hur filmen ger en grundlig insyn i bland det mest ytliga av den hedonistiska moderna världen, och satan vilken fasansfull, men samtidigt underhållande tripp det är. Korine är bra på att fånga dessa grejer i hans filmer.

Life as music video/vidya gamez = spiritual fulfillment for the win. Född i träsket, dö i träsket.

Emma sa...

Fast jag tycker inte alls att bilden han målar upp är fasansfull, jag tycker att den är hoppfull!

Peter J. sa...

Jag håller med om att Spring Breakers är en film som fyller en med hopp. Samtidigt finns där aspekter i den kulturella sfär dess konstnärliga uttryck tar avstamp från som i allra högsta grad är fasansfulla. Det är i filmens transcendentala kvaliteter bortom det "ytliga" i maktordningen som den genuina subversiva potentialen ligger i.

Emma sa...

Är inte helt med på hur du menar, men ja, hoppfull! : )

Alexander. O sa...

>>Fast jag tycker inte alls att bilden han målar upp är fasansfull...<<

Okej, "Fasansfull" var olämpligt använt av mig, då det är ett väldigt starkt ord som man troligen gör bäst i att inte devalvera.

Jag finner egentligen inte det som skildras i filmen speciellt skrämmande, hur tomt det än må vara. Det är mest en absurd och underhållande film som ger publiken möjligheten att utforska sin inre skoptofili utan att behöva ta konsekvenserna för det. Med andra ord, en film för sin tid - och med 'Spring Breakers' är Harmony Korine mästaren som lyfter fram det i sin stilistiska lilla studie, utan att döma.

>>...jag tycker att den är hoppfull!<<

Du vet, Kritikerna tycker att Korine exploaterar hans karaktärer i sina filmer med deras överseende perspektiv. Jag vet folk som blivit väldigt upprörda av 'Julien Donkeyboy' för att de tycker den ger en väldigt vag bild av schizofreni och objektifierar mentalt handikappade människor.

Jag tänker inte förneka att Korines filmer ibland innehar en nihilistisk estetik, men det finns också stunder av barmhärtig värme och mänsklighet att ta till sig. Det är en del av världen vi lever i - full av smärta och sorg; mörker och slitsam galenskap; ljuvlighet och glädje - utan begynnelse, utan slut. Harmony Korine skildrar vår nuvarande belägenhet genom att rulla dessa livfulla bilder av olika moment i våra liv, på gott och på ont. Det är så jag ser på det.

Jag älskar världen, och jag hatar världen.

Emma sa...

Enig.

Unknown sa...

Tack för rekommendationen! Såg äntligen filmen, och måste erkänna att jag tyckte den var helt fantastisk. Verkligen ett underskattat mästerverk. Ska se den igen om några veckor och se om jag tycker lika mycket om den.

Emma sa...

Vad roligt! Helt klart underskattad, och helt klart alldeles fantastisk! Men måste erkänna att jag faktiskt inte vågat se om den...

Unknown sa...

Förstår det ändå! Räknar in den här i min ganska korta lista över filmer som vet precis vad de vill åstadkomma och vad de vill visa, och sedan lyckas perfekt med det. Det vore trist om man ser om den och börjar irritera sig på detaljer.

Tack igen för recensionen, älskar verkligen att hitta såna här guldkorn!

Emma sa...

Så lite så! : )