måndag, maj 14, 2012

De 10 bästa svenska filmerna!

När FLM frågade vilka mina 10 svenska favoritfilmer var, svarade jag nästan så här, på volley. (Sen ångrade jag mig blixtsnabbt och bytte ut Persona mot Sommaren med Monika. Och sen kom jag på massor av andra filmer som borde vara med, men ja. Jag är värdelös på listor. Jag kan inte riktigt ta listor på allvar. Men i princip är det här mina 10 favoriter.)

En kärlekshistoria


Så här skrev jag om den när jag skrev om köksscener på film i Gourmet för några år sedan, och så här tycker jag fortfarande:
“Skaru ha ost eller korv?” Det finns två svenska mackbredarscener som förtjänar att gå till filmhistorien; den i Bo Widerbergs mästerliga “Kärlek 65”, och den i Roy Anderssons precis lika mästerliga “En kärlekshistoria”. När Annika (Ann-Sofie Kylin) står i sitt kök och gör mackor till pojkvännen Pär (Rolf Sohlman) är det så vackert att hjärtat nästan stannar. Blickarna, spänningen, duralexglasen, de fint upplagda smörgåsarna och smaskandet och fnisset när de äter. Det är så mycket kärlek i de där mackorna, så mycket elektricitet i luften. Roy Andersson fångar med en exakthet som sällan överträffats - varken på hemmaplan eller utomlands - hur det är att vara tonåring-snart-vuxen och kär, och lyckas i den här scenen göra poesi av något så vardagligt som några smörgåsar med prickig korv. De flesta i deras omgiving är sorgliga figurer, hårda och lite kantstötta av livet, men Pär och Annika är så oändligt fina med varandra att man vill knyckla ihop dem och bära dem med sig i fickan jämt.
Barnvagnen


Scenen ovanför brukar omtalas som den bästa i filmen, men det är, rent objektivt sett, helt fel. Den bästa scenen är den där Inger Taube sitter på bussen med sin kristallkrona. Hennes ansikte! Leendet! Magi!


Barnens ö


Hjärtslitande melankoli, storslagen livsglädje och stockholmska 80-talsmiljöer till tonerna av Jean Michel Jarre! Slutscenen ovanför gör mig gåshudsknottrig varje gång.


Mannen på taket


Widerberg siktade på French Connection, och gjorde en film som var ännu bättre. Fröken Ensam! Bergmans omdöme: "Ett absolut mästerverk! 24 karat. Fulländat!” Mitt omdöme: Håller med.När Lasse Hallströms tidiga romkoms släpptes i en box skrev jag så här om dem på Weird Science:
Det finns inte bara fingertoppskänslig dialog, fantastiskt roliga och helt oförglömliga repliker som »Kär?! I min ålder får man vara glad om man har jämn och fin avföring«, eller saker som Stig Ossian Ericsons helt obetalbara, desperata falsettskrik efter ännu en misslyckad tagning under reklamfilmsinpelningen i Jag är med barn (40 minuter och 13 sekunder in, om du vill följa mitt exempel och köra det på loop), eller en halvnaken Brasse som uppflugen på en kamel i en afrikansk turistort utbrister i ett »Det här känns inte bra. Känns inte romantiskt«. Det finns också scener som kastar dig mellan djupaste allvar och ett gråthulkande storskratt på en nanosekund. Som när en dittills känslokall Magnus Härenstam går loss på möblerna, får ut alla känslorna på en och samma gång och efteråt lite generat säger »Det var visst något som ville komma ut där tror jag«. 
Personkemin, energin och vänskapen mellan Lasse, Magnus och Brasse går rakt genom skärmen, rakt in i hjärtat och KA-BLAM!-exploderar.


Ofattbart att den gjordes 1922!
Enarmade bandit-bärandet! Skottlossningen och mackbredandet! Aaaaaahh!Om dansscenen på hotellrummet hade funnits på YouTube hade jag tittat minst en gång om dagen. Men nu gör den inte det, så ni får hålla till godo med slutscenen.


Sommaren med Monika 


I teorin är Persona en bättre film. Men Sommaren med Monika känns mer, och det är den här scenen jag direkt tänkte på när beskedet om Bergmans död kablades ut härom sommaren. Att möta Harriet Anderssons blick utan att få gåshud, en omöjlighet.


Persona


Så, Persona hamnar alltså utanför listan. (Några andra jag missade, låt oss kalla dem bubblare: Kvarteret Korpen, Sven Klangs kvintett, Mannen från Mallorca, Falsk som vatten, Flickan, Lasermannen och säkert ganska många fler.)


UPPDATERING: Glömde Firmafesten! Andra bortglömda bubblare: Fucking Åmål! Flickan från tredje raden! Utvandrarna! Picassos äventyr! Älskande par!


Vilka är dina svenska favoriter? 


--

Bonus: En lista över Bergmans svenska favoriter.


--


(Ber om ursäkt för att inlägget ser ut som skräp. Esteten inom mig mår dåligt. Det här nya Blogger är inte min nya bästa kompis, och det var också när jag gick över som jag av outgrundlig anledning blev av med min fina länklista. Kvar fanns en flera år gammal och ouppdaterad blogg roll. Ska ordna vid tillfälle.)

18 kommentarer:

DKDNS sa...

Men. Men. men... fucking åmål? Eller är det bara för jag inte har någon smak som jag säger så.

Emma sa...

Så mycket jag missat, får fylla i allt eftersom...

Hans G sa...

Spontant svar: De tio bästa svenska filmerna.

Lotta Losten sa...

Äppelkriget! Älskar scenen med bullen i bilhuven så till den milda grad att jag och min fästmanbestämt att vi ska ha en gigantiska kanelbulle istället för bröllopstårta. Bulle!

Och så fina Resan till Melonia!

Anonym sa...

Min lista finns här: http://annikakoldenius.wordpress.com/2012/05/15/de-tio-basta-svenska-filmerna-jag-sett/

Emma sa...

Tack för listläsningen!

Eddie Karlsson sa...

Kul det du skriver om Sommaren med Monika. jag föredrar i min teori väldigt många bergman framför den men ändå är det den jag ser om titt som tätt. Den känns som du skriver!

Emma sa...

Lotta: Åh, länge sen jag såg Äppelkriget nu, borde se om! Fint med kanelbulletårta!

Eddie: Visst gör den? Vill se om den nu på studs.

Dan sa...

Hittade bloggen alldeles nyss. Hittade spännande läsning direkt i bland annat det här inlägget.

Har svårt att lista mina svenska favoriter. Vore dumt att göra det när jag inte sett det mesta. Spontant skulle jag säga en Bergman. Desto svårare blir det att hitta en särskild. "Persona" var dock den första filmen jag såg av honom och har därför satt störst intryck, något som "Sommaren med Monika" tyvärr inte gjorde när jag såg den.

Eddie Karlsson sa...

Emma, Väldigt fin film. Älskar Harriet.

Blir kul att det som för mig är en varm berättelse om bitterljuv nyförälskelse även kan lanseras för att sälja på sin gubbsjuka
http://www.ingmarbergman.se/services/image.asp?guid=22FC787C-6661-4699-BD5B-519FCFDCE5AC&formatid=8

Emma sa...

Dan: Välkommen, kul att du hittat hit - även om det inte är någon vidare action här nu för tiden... Vill hemskt gärna se om Persona, för att se vad den gör för intryck nu.

Eddie: Haha, ljuvlig poster för filmen!

Rebecca sa...

Fin lista. Jag har listat mina svenska favoriter och andra filmfavoriter i ett långt och nördigt blogginlägg. http://modeochfilm.wordpress.com/

Emma sa...

Ooh! Tack för låång listläsning!

ctail sa...

Mina svenska favoriter, vad jag kan komma på just nu:

1. Skyddsängeln
2. Offret
3. Så vit som en snö
4. Picassos äventyr
5. Fyra nyanser av brunt
6. Fucking Åmål
7. Det sjunde inseglet
8. Mannen från Mallorca
9. Res aldrig på enkel biljett
10. Någonting har hänt

Emma sa...

Några jag inte sett där. Ska åtgärda! Tack för listan!

the örjan sa...

Det var en kort slutscen hörrö...
Barnens Ö.
Men musiken är ju bra! :)

the örjan sa...

Jag skulle aldrig kunna göra en 10 i topp svensk film.
Den enda film jag kan komma på just nu är "Kaninmannen" av Stig Larsson.
Med Leif André och Börje Ahlstedt som hans far.
Mycket obehaglig film.

Kanske kommer jag på fler senare.

Emma sa...

Vet du, jag har faktiskt inte sett Kaninmannen än. Detta ska givetvis åtgärdas!