söndag, januari 22, 2012

Soul surfer +++

Drama
Regisserad av Sean McNamara med AnnaSophia Robb, Dennis Quaid m fl

Tonåriga Bethany lever för att surfa, men proffsplanerna får en törn när en haj biter av hennes ena arm. Filmen bygger på verklighetens Bethany Hamilton och hennes självbiografi, och resultatet är klassisk sportfilm toppad med hennes gudstro. Visst, det är ofta ostigt och sentimentalt, och som ateist kan det vara svårt att hantera vissa scener - men sportfilmer är av naturen ostiga. Och, hellre en så här rak skildring av tro än när unken sexualmoral smusslas in i låtsasprovokativa filmer som ”Easy A” eller ”What’s your number?”. Här finns allt man kan begära: omöjliga odds att övervinna, träningsmontage, fina familje- och vänskapsskildringar, tonårstjejer som visar hud utan att bli objekt och som konkurrerar om annat än killars uppmärksamhet. Se!
Recensionen publicerades i fredagens Aftonbladet.

--

Tycker verkligen att det är synd och skam att så många recensenter gladeligen sväljer mainstreamfilmer med så mycket unken sexualmoral att de blir ren normprånglande propaganda och samtidigt har så väldigt svårt för en faktiskt helt opredikantig skildring av en persons tro.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Rodnade under de mest präktiga scenerna, och när det bibelciterades som värst - men jag är med dig. Gav den också en trea i amelia. Galet snygga surfscener. Och damn it om jag inte grät under sluttexten.

/Sam

Emma sa...

Ja, det var ju i eftertexterna som man verkligen fattade hur nära sanningen det verkade ligga - hur osannolikt det än verkade. Men ja, Carrie Underwood lär väl kanske inte vinna priser för bibelcitatsmånglandet...

Kul att vi var två i alla fall!

Anonym sa...

Verkligen. Tycker helt klart att den kan ställa sig på samma hylla som Karate kid och Rocky, utan att skämmas ett dugg.

Men ja, Carrie Underwood, wtf?

/Sam

Anonym sa...

Och du vet att du blivit gammal när du identifierar dig med och intresserar dig för föräldrarna, Dennis Quaid och Helen Hunt....

/Sam

Emma sa...

Haha, riktigt så gammal känner inte jag mig än. : )

Men tyckte förresten att Quaid och Hunt var mycket bra!

Anonym sa...

Håller med.

/Sam