fredag, mars 18, 2011

Exit through the gift shop

Twitterrecensionen löd så här:

Snabbrec. av Exit through the gift shop: Allt efter Paranoid/Paramountloggan i början är en onödig upprepning. Inget är vad du tror osv.

Och om jag skulle utveckla det en pytteliten smula: Banksys styrka är att med en enda bild - och med bildens placering - lyckas vara politisk, smart, rolig och provocerande. Ibland, poetisk. Att göra om Paramount-loggan i filmens inledning till "Paranoid" är ganska många av de sakerna. Resterande bildrutor är onödiga och säger samma sak, om och om och om igen. Det blir pladdrigt, mindre smart, mindre koncist, mindre bra. Exit through the gift shop är i och för sig precis vad man skulle kunna förvänta sig från en filmdebuterande Banksy - men jag hade kanske förväntat mig mer än det förväntade.

4 kommentarer:

Andreas sa...

Ja, jag har redan diskuterat detta med dig tidigare på Twitter. Jag förstår verkligen din tanke, även om det är en inställning som förutsätter att alla som ser filmen är insatt i vem och vad Banksy är och representerar. Så är nu inte fallet.

Och som introduktion till subversiv gatukonst är 'Exit Through the Gift Shop' en fantastiskt rolig och informativ 'dokumentär' som ger mersmak.

I mitt tycke, naturligtvis.

Emma sa...

Fast vet man inte vem Banksy är och/eller vad han representerar går väl filmens poänger över huvudet på tittaren hur som haver?

Andreas sa...

Njae... Om man som jag mest kände till namnet och sett en och annan grafittibild som han gjort vid South Bank när jag var på väg till jobbet på det glada 90-talets mitt, så var detta en mycket givande dokumentär: Det är nog många med mig som hört namnet Banksy och begreppet 'Street Art' men som inte riktigt har fördjupat sig i konstformen eller forskat vidare överhuvudtaget. För oss var det en underhållande timma och en halv.

Möjligtvis är vi bara ca. 20 personer som känner så här. Jag pratar för oss allihop.

Men som sagt: Även jag älskar loggan i början av filmen. Den säger en hel del om filmen.

Emma sa...

Problemet är nogmest att jag hade väntat mig mr än en underhållande timme och en halv. (Och kanske att jag inte blev så värst superunderhållen.)