måndag, november 05, 2007

Grinig, moi?

Man är utarbetad, man är trött och nära att sätta sig ner och börja böla, sen går man på en pressvisning och inser att man hade kunnat ha det mycket, mycket värre. Man hade till exempel kunnat sitta fastgaffatejpad till en stol med Argento-uppspärrade ögon och tvingats se Skuggspel på loop.

--

Helgen har bland annat tillbringats på middag med föräldrar och svärföräldrar - och vanliga frågor som uppstår under dylika umgängesformer är dessa: kommer jag någonsin se Maria Callas svassa in på en spansk nattklubb och ge en man en snyting så att han åker ner över ett bord? Kommer jag att befinna mig backstage med Eric Andersen, Simon and Garfunkel och The Mamas & the Papas på en klubb i London? Samma kväll? Bo ihop med Twiggy? Jobba ihop med Kim Fowley? Vara med i studion när Miles Davis spelar in? Svaret är givetvis: Will I fuck.

--

Dagens tråkiga insikt: att man även om man sett både Saw och Saw II och inte varit så förtjust, borde se Saw III innan man ser och recenserar Saw IV.

--

Om ni trodde att ni hade varit på dåliga filmvisningar har ni inte varit på Förortish. Folk kastade typ stolar på varandra. Jag svär. Emil Mkrttchian, Rojda Sekersöz och Oliver Martin Henriquez vann tävlingen - med grymma filmer! - och förtjänade betydligt mer respekt än så för sina verk.

20 kommentarer:

gudmundson sa...

Jag tänker sitta uppe hela natten tills du skrivit ner detaljerna i Kim Fowley-anekdoten och avrapporterat i kommentarsfältet.

Emma sa...

Haha, misstänkte att just du skulle bli nyfiken på just det.

Jo, svärfar Lorne de Wolfes grupp Contact jobbade med Fowley ute i Vaxholm, de producerade en engelskspråkig platta tillsammans som aldrig kom ut (om jag minns det hela rätt) och det berättades en hel del fantatiska historier om det hela på middagen.

Anonym sa...

Det är väl lite att ta i. Dom flesta filmvisningarna var faktist rätt lugna. Bara för att nån slängde en stol under 1 filmvisning så behöver man inte avfärda hela grejen. Live feedbacken tex var ju jätte trevligt:) och filmarna som vann fick ju sina filmer visade flera ggr vid flera tillfällen så dom fick ju ut sitt budskap. Ha en bra dag så ses vi snart:) Kram

Emma sa...

Shamim: Jag avfärdrar verkligen inte hela grejen, jag säger att det var jävligt stökigt på filmvisningarna. Och det VAR det ju. Men det fixar ni säkert till nästa år! Och ja, feedbacken var lyckad! Ha det fint själv!

Anonym sa...

Vad kul att du blev nöjd:) Filmvisningarna? Hur många filmvisningar var du på? Såg dig på bara en.. men absolut vi fixar det till nästa gång och hoppas att "dom människorna" du såg slänga stolar på varandra inte återvänder nästa år isåfall:) Det jag mest irriterade mig på var snacket men såg inga "folk som slängde stolar på varandra" och då var jag nästan på alla filmvisningar. Att skriva i plural när det egentligen är singular är lite missvisande tycker jag. Men tack för att du ställde upp i årets jury iallafall. Det var kul. Ciao

Anonym sa...

gud vad jobbigt med folk som slänger stolar på varandra!!!

superkryp sa...

Saw 1 var ju så jävla dålig! Ibland är jag glad att jag inte måste se film. Men där är vääääldigt sällan.

Att gå på filmvisning där ens en stol slängs känns sådär, tycker jag. Jag är lite mesig när det kommer till sånt.

Vara med i studion när Miles Davis spelar in?

Oh-la-la! Det hade var't nåt! :D

Anonym sa...

Ja det är jätte trist att någon slänger en stol.. men när det uppstår tjafs mellan 2 besökare är det inte mycket mer man kan göra än att slänga ut personen haha. Själv ville jag också slänga en stol här o där:)

Anonym sa...

Visste inte att Steve Balmer brukade på filmfestival.

Emma sa...

Shamim: För mig är skillnaden mellan en eller flera stolar rätt minimal i sammanhanget, och mig veterilgt var jag på två rätt stökiga filmvisningar. Och att det VAR alldeles för stökigt höll vi ju med varandra om på plats, eller hur?

uperkryp: Det är inte ofta jag inte gillar att gå och se en film, men idag på Saw IV-visningen var det lite motigt.

Anders: Tihi.

Anonym sa...

Stökigt har tydligen inte samma innebörd för oss och det är jag glad för. För dig är det jätte stökigt om någon pratar i telefon under din grej. Att du överdriver och väljer att kategorisera säger nog mer om dig som person än filmvisningarna.. du får gärna stanna hemma nästa gång eller gå till en icke "stökig" filmvisning på glamourgalan eller nåt. Kul att se dina riktiga färger för en gång skull. Ljug dig glad:) för med tanke på att våra samarbetspartners bl.a avid och svt blev nöjda så är vi nöjda. Checka förrestän gärna min blogg som iofs inte är lika svennig som den här. Kanske för dig även cp stökig men den funkar. Ciao

Emma sa...

Är du verkligen den riktiga Shamim? I så fall, är du på riktigt?!

Glamourgalan? Svennig? Stanna hemma? Jag var en av de tre (i din jury på sju pers) som faktiskt tog sig tid att se alla filmerna, var med på två jurymöten, hjälpte dig med kontakter och idéer och var med på prisutdelningen och höll i en programpunkt på er festival. Men okej.

Anonym sa...

4 jury medlemmar var vi återigen.. och ja det är den riktiga shamim:=) sluta spela hörrudu. Du gör mig bara äcklad. Du var där o såg på lite film whatever.

Emma sa...

Ja, fyra om man räknar med projektledaren för festivalen i fråga. Dvs du.

Anonym sa...

Ja och jag var med i juryn.. annars blir det ju 6 utan mig. Alltså du är för rolig.

Anonym sa...

Shamim: om du verkligen är projektledaren för den här festivalen så har du precis gjort bort dig väldigt rejält och gett den extremt dålig credd.. grattis!

Anonym sa...

tack:)

Emma sa...

Jag och Shamim har precis snackat på telefon och bestämt att vi kommer överrens om att vi inte kommer övererens. Alls. Typ.

Och ja, vi har olika åsikter om vad som är "stökigt" på en filmvisning, vi har också olika åsikter om vad det betyder att skriva att det var stökigt - Shamim menar att det betyder att jag då avfärdar hela festivalen, tyckte att ALLT var kefft och att alla som öht var på Förortish var stolkastare, det menar inte jag. Hon menar dessutom att jag backmouthat hela festivalen, att jag lagt ner tid på juryarbetet, filmtittandet och en live feedback med Josef Fares, Mimmi Spång och Lennart Dunér i panelen och fem filmare bara för att i efterhand skita på festivalen och att jag nu visar mina riktiga färger och att jag är en lögnare. Det tycker inte jag. Jag är visserligen partisk.

Jag står fast vid att jag tycker att visningarna var för stökiga, något som jag framfört efter visningarna under festivalen och också i ett mail till Shamim efteråt - och jag hoppas att det blir bättre nästa år och önskar festivalarrangörerna och filmarna all lycka.

Anonym sa...

Shamims blogg ger visst fog för stöket:

"Vid halv 4 tiden kommer det en massa gäster o kaoset börjar arta sig. Allt ifrån tekniskt strul o fel film som spelas upp av tekniken till störningar genom att folk snackar, går ut o in, kastar grejer o telefonsamtalar på mobilen mm. Under filmen honey är det som värst. En tydligt väldigt populär film som hade frågats om mestadels av dagen. Folk konverserar med varandra högt och ibland slängs det skräp o sånt. Detta kanske kan tänkas vara okej beteende för vissa i förorten, men för oss är detta beteende tvärtemot det typ av rykte vi vill ha på långa vägar. Efter att jag har hotat att stänga av filmen honey flera ggr till publiken då det är för stökigt o samtidigt för mycket folk att många saknar sittplatser så bestämmer vi oss för att visa klart filmen. "

superkryp sa...

Så du sitter med i juryn nästa år igen? Ha ha ha.

Allvarligt talat, vilket (dåligt) skämt.

(Jag kommer att tänka på när man själv får säga att, typ, brorsan är dum i huvudet, men blir galen när någon utanför familjen håller med.)